Nyt kollegiefællesskab for unge

På IBOS’ Springbrættet kan unge nu forberede sig på at flytte hjemmefra

Af Julie Giese, kommunikationsmedarbejder IBOS, bragt i Øjensynligt 2021, nr. 2

Hvordan laver man egentlig mad, får fyldt køleskabet, vasket tøj og gjort toilettet rent, når far og mor ikke længere er der til at hjælpe?

Den slags spørgsmål dukker typisk op, når unge med et synshandicap beslutter sig for at flytte hjemmefra. Fra sensommeren kan de øve sig i IBOS’ nye kollegiefællesskab, inden det går løs på egen adresse.


Lære at klare sig selv
Tre unge kan fremover bo på hvert sit værelse og dele stue, køkken, bad og have på Springbrættet. Det er navnet på IBOS’ nye kollegiefællesskab, der bliver en del af tilbuddet Ungekurset.

”Springbrættet er for ressourcestærke unge, der overvejer at flytte hjemmefra. Man vil typisk være her i 6-12 måneder og både få anden undervisning, botræning og ADL,” siger Ditte Juul Pedersen, teamleder på IBOS’ Ungekursus.

Ifølge ADL- og mobilityinstruktør Susanne Borglit afhænger det præcise tilbud på Springbrættet af den enkeltes behov og ønsker.

”Vi lægger en plan sammen, der f.eks. kunne bestå af træning i at lave mad, købe ind, gøre rent, møde til tiden, styre sin økonomi eller lære at holde fast i sit sociale liv samtidig med, at man går i skole og skal bo alene,” siger hun.


Glæde og støtte af andre
Tanken med Springbrættet er at være et godt, trygt første skridt mod helt at flytte hjemmefra.

”De unge får glæde af hinanden, fordi de både kan hygge sig sammen, hjælpes ad med dagligdagens gøremål og dele erfaringer. I dagtimerne er der også personale, som hjælper og støtter,” siger Ditte Juul Pedersen.

Ifølge Susanne Borglit kan opholdet hjælpe unge med at finde ud af, hvilken boform der passer dem bedst.

”Man bliver klogere på, om man helst vil og kan bo alene, eller om man hellere vil bo sammen med andre. Det handler både om, hvad man trives bedst med, hvor meget hjælp man har brug for, og hvordan man bedst prioriterer sine kræfter og tid.”


Claudio på spring
25-årige Claudio overvejer at flytte ind i Springbrættet efter et ophold i bofællesskabet Slusen med døgnbemanding.

”Kollegiefællesskabet på IBOS kunne være et naturligt skridt på vejen mod at bo for mig selv. Jeg kan godt lide tanken om, at der kun er personale i dagtimerne, så folk ikke kommer rendende, men jeg kan også sige til, hvis jeg har brug for hjælp,” siger han.

Claudio kender allerede IBOS fra deres botilbud, og det er en fordel nu, hvor han venter svar på at komme ind på teknisk skole i Ballerup.

”Her skal jeg ikke lære nye ruter eller kapere så mange indtryk. Jeg kan koncentrere mig om at komme i gang med at studere og samtidig have energi til at være social,” siger han.

Få mere at vide hos Ditte Juul Pedersen på tlf. 39 45 25 89 eller Susanne Borglit på tlf. 39 45 23 56

Tidligere artikel
Næste artikel
LFBS
LFBS
Vores forenings formål er at give de bedst mulige undervisningsmæssige, sociale og medicinske forhold for blinde og svagsynede børn. Vi har fokus på de politiske tiltag, der har indflydelse på blinde og svagsynede børns hverdag og muligheder.