Leg med LEGO og lær punkt

I slutningen af 2020 forventes en særlig variant af de berømte byggeklodser.

Af Thomas Sonne Jensen, formand, bragt i Øjensynligt nr. 2, 2019

De byggede huse, dyr, køretøjer og en model af Fuglsangcentret, og de lavede krydsord, skrev sætninger og parrede to ens af de helt særlige
legoklodser, der blev præsenteret for otte familier en weekend i januar.

Bag arrangementet stod LEGO Fonden og Dansk Blindesamfund, som sammen med tilsvarende interesseorganisationer i Brasilien, Storbritannien og Norge har udviklet og testet de såkaldte LEGO Braille Bricks med punktalfabetet, der nu er på vej til at blive sat i produktion.

8’er-klods med ny funktion
Fælles for de deltagende familier var, at alle havde blinde børn i alderen 5-12 år, og begejstringen for det nye legetøj hos både dem, deres søskende og forældre var stor.

LEGO Braille Bricks er designet over de klassiske, aflange klodser med 2 x 4 knopper på toppen. De øverste tre rækker bruges nu til at præsentere et punktbogstav, mens den resterende del af klodsens overflade har påtrykt bogstavet med konventionel sort tekst. Et sæt består af ca. 250 klodser med forskellige tegn.

Inklusion på tværs af syn
Kun fantasien sætter grænser for, hvad de særlige klodser kan bruges til: Som taktil opslagstavle, til at spille Scrabble, skrive beskeder eller lege med på vanlig vis. For punktversionen kan bygges direkte sammen med almindelige legoklodser, så man f.eks. kan sætte tekst på bygninger eller beskrive, hvad de forestiller.

Øvelserne i test-weekenden viste, at mulighederne er mange, hvilket gør at voksne og børn kan lege frit på tværs af alderskel og handicap. Netop den frihed giver et fantastisk miljø, hvor blinde børn kan lege LEGO med søskende, kammerater og forældre og samtidig lære og øve punktskrift. Derudover kan blinde børns omgivelser samtidig få et indblik i synsverdenens særlige skriftsprog.

Ny tidlig punktindlæring
Hidtil er tidlig punktindlæring foregået ved f.eks. at skrive punkt med dymostrimler og klistre det i børnebøger, på legetøj, borde, stole og andre ting, som barnet er i hyppig berøring med. De nye LEGO klodser præsenterer derimod punktskrift som en del af almindelig leg, og det er en stor fordel.

Det forventes, at LEGO Braille Bricks er klar til at blive lanceret i 2. halvår af 2020. De vil ikke blive solgt i almindelige butikker men distribueret via Dansk Blindesamfund og lokale synskonsulenter.

LFBS
LFBS
Vores forenings formål er at give de bedst mulige undervisningsmæssige, sociale og medicinske forhold for blinde og svagsynede børn. Vi har fokus på de politiske tiltag, der har indflydelse på blinde og svagsynede børns hverdag og muligheder.