To bud på gode oplevelser i Danmark for blinde og svagsynede.
Af Poul Erik Jespersen, redaktør Øjensynligt, bragt i blad nr. 2, 2015
Når man, som jeg, arbejder som guide i Danmark, og blandt andet har grupper af blinde/svagsynede med rundt i landet, bliver man udfordret af at finde steder, som er særligt egnede til at opleve med andre sanser end synssansen.
Christianshavn
Helt til tops i Vor Frelser Kirke på Christianshavn; hvor mange har været der? Der er 401 trin til toppen, hvoraf de sidste går på en vindeltrappe uden på tårnet. Det er en hel særlig oplevelse, som virkelig udfordrer ens balancesans og fornemmelsen for at komme ud i det usikre; lidt som en tur i en god forlystelse i Tivoli. Særligt kommer gyset til sidst, fordi den udvendige trappe op ad spiret som sådan ikke ender; den bliver bare smallere og smallere. Fra spirets top, 90 meter oppe over København, kan man virkelig mærke suset i håret.
Der er åbent hele året; om sommeren helt til kl. 19 og entréen for alle over 14 år er 35 kr.
Billund
Efter at have været oppe i højderne kan vi lande på jorden igen i det flade Midtjylland. Billund er måske ikke et sted man forbinder med andet end lufthavn og Legoland, men faktisk er der en rigtig fin skulptursti langs byens å; stien går fra Billundcentret ud til Lalandia. Der er mange skulpturer undervejs, som inviterer til at udforske, kravle op på, gå igennem osv.
Nogle af de figurer, som betog den gruppe blinde/svagsynede, jeg havde med, var Pontus Kjermans skulptur af et fantasivæsen, der hilser på en legomand og Jens Galschøtts figurgruppe, der illustrerer den fantastiske beretning om Den lille prins. Her er rigtigt mange detaljer, som tydeligt kan mærkes.
Der er åbent hele døgnet og ingen entré.