Få overblik over, hvordan Nordens største musikfestival også er for mennesker med nedsat syn og funktionsnedsættelser.
Af Claus Sørensen, medlem LFBS, bragt i Øjensynligt nr. 1 2023
130.000 gæster gør til sommer igen Dyrskuepladsen i Roskilde til Nordens største festival
for rytmisk musik fra 24/6 til 1/7. Sådan har det været siden 1971, og hvert år udloddes alt overskud ubeskåret til humanitært og kulturelt arbejde til gavn for især børn og unges velvære og trivsel. Gennem årene er det blevet til mere end 400 millioner kroner.
Læs her hvordan man kan deltage, når man har et handicap:
HandiCamp
HandiCamp er et særligt område på festivalpladsen placeret ved Indgang øst. Her kan man
bo med god plads, mulighed for at ro, finde el-opladere og venlige serviceværter.
Ledsager
Hvis man har brug for at have en ledsager med på festival, kan det lade sig gøre, når man fremviser et ledsagekort som dokumentation for sit behov. Ledsagekortet skal være udstedt af Danske Handicaporganisationer.
Handicaptoiletter og bad
På festivalområdet er der mere end 20 handicapvenlige toiletter. De er aflåste, så andre ikke kan bruge dem. Man får udleveret en nøgle ved at udfylde en formular. Der er særligt toilet og bad med lift i området HandiCamp.
Døgn-telefonservice
Under festivalen kan man ringe på tlf. 46 366613 og få hjælp til praktiske ting så som at finde et toilet eller få assistance til at komme tilbage til sit telt. Ved akut behov for hjælp, kan man også altid henvende sig til serviceværter i orange veste.
Podier ved scenerne
Ved de fleste scener er der opstillet podier, som alle med et handicap kan bruger. Podierne betyder, at gæster i kørestol kommer op i hovedhøjde med resten af publikum, så de bedre kan se ved koncerterne.
Bliv frivillig
30.000 mennesker arbejder hvert år frivilligt på Roskilde Festivalen, og også dette er muligt for mennesker med en funktionsnedsættelse. Hvis man arbejder i alt 32 timer under festivalen, får man til gengæld gratis adgang. Der er mange forskellige opgaver, og Team Rekruttering hjælper med at matche til den rette opgave. Praktiske udfordringer ift. tilgængelighed kan næsten altid løses, og man kan blive en del af det samme team, så de kender ens behov. Find opslag med ledige opgaver på roskilde-festival.dk, tag derefter kontakt til de ansvarlige og fortæl om dine egne styrker og udfordringer.