Nyt professorat i børns øjensygdomme

For første gang i 32 år er der i Danmark udnævnt en klinisk professor i øjensygdomme særligt hos børn. Øjensynligt siger tillykke til Line Kessel.


Det er i sig selv noget af en bedrift at blive udnævnt som professor, der er den ypperste akademiske position inden for universitetsforskning i Danmark. Men på synsområdet har det været endnu sværere, da der har ikke været noget klinisk professorat siden 1992.

Første januar 2024 skete det dog igen, da Line Kessel blev udnævnt, og hun holder sin tiltrædelsesforelæsning i november i år.

Drivende kraft bag genterapi

Line Kessel har speciale i genetiske øjensygdomme og grå stær, grøn stær og nærsynethed hos børn. Hendes forskningsområder inkluderer arvelige nethindesygdomme og hendes særlige fokusområder er genterapi mod arvelige øjensygdomme. Line Kessel har bl.a. været en drivende kraft i at indføre Luxturna genterapi i Danmark.

Den nye professor har mange års ansættelse bag sig på Rigshospitalet, der varetager den højt specialiserede behandling af en række øjensygdomme hos børn. Ved siden af sit
professorat på Københavns Universitet er hun fremover også ledende overlæge på Rigshospitalet med ansvar for flere områder: børns øjensygdomme, øjenfunktionen på Kennedy Centret og øjensygdomme, der påvirker samspillet mellem hjerne og syn.

Bedre vilkår for børn og familier

Line Kessel er en aktiv forsker og har offentliggjort mere end 150 videnskabelige publikationer bl.a. om genetiske årsager til dobbeltsidig grå stær hos danske børn. Hendes forskning og kliniske virke sigter mod at sikre danske børn adgang til den mest avancerede behandling, og at Danmark bidrager til at udvikle feltet, så vi kan blive endnu bedre i fremtiden.

Line Kessels forskergruppe består for øjeblikket af 7 Ph.d.-studerende, der alle arbejder på at forbedre viden om øjensygdomme hos børn, hvordan øjensygdomme påvirker livet for børnene og deres familier samt ikke mindst, hvordan man kan gøre behandlingen endnu bedre.

Professoratet er støttet af Synoptik Fonden og Velux Fonden og håbet er, at professoratet kan være med til at sætte fokus på synshandicap hos børn og unge og medvirke til at skabe bedre vilkår for deres familier.

Claus Sørensen
Claus Sørensen
Claus er medlem af LFBS og er far til Jens Christian, 29 år, der er svagsynet. Claus er også formand for Danske Handicaporganisationer (DH) Vallensbæk.