Handicapkompenserende ordninger kan skabe mulighed for fritidsjob. Men kun 42 unge mellem 16 og 19 år brugte dem i 2023.
Flere skal have et fritidsjob, og derfor har et flertal i Folketinget indgået en aftale for at gøre det lettere. Det betyder bl.a., at arbejdsmarkedsbidraget er fjernet for unge under 18 år, som dermed får en skattelettelse, og at de kan få vejledning om fritidsjob hos Den Kommunale Ungeindsats (KUI).
Især for unge med funktionsnedsættelser er der potentiale til at bringe flere i fritidsjob, for
det har kun hver fjerde i dag.
Mange gevinster
Fritidsjob kaster mange gevinster af sig. Unge får ansvar, tjener egne penge og bliver en del af et forpligtende arbejdsfællesskab, der kan give selvtillid og succesoplevelser uden for skolen.
En undersøgelse fra bl.a. Rockwool Fonden viser, at unge med fritidsjob også begår mindre
kriminalitet, får højere karakterer og som voksne får en stærkere tilknytning til arbejdsmarkedet.
”Fritidsjob giver unge identitet og følelsen af at høre til og bidrage. Derfor skal flere unge
stifte bekendtskab med arbejdsmarkedet tidligere. Det gælder ikke mindst i disse tider, hvor mistrivslen har slået rod i for mange unge,” siger beskæftigelsesminister Ane Halsboe-Jørgensen.
Kompensation fra 13 år
De færreste ved, at med synstab eller andre funktionsnedsættelser kan man allerede, fra
man fylder 13 år, få hjælp til at klare et fritidsjob ved hjælp af handicapkompenserende
ordninger som f.eks. personlig assistance og hjælpemidler.
Det bliver imidlertid sjældent brugt. Der findes ikke tal på, hvor mange med funktionsnedsættelser, som er i fritidsjob, men ifølge jobindsats.dk i december 2024 fik blot 48 unge mellem 16 og 19 år i 2023 bevilliget en handicapkompenserende ordning.
Man kan undersøge, om man har brug for ekstra støtte i et fritidsjob ved at overveje, om
ens synstab påvirker, om man kan løse opgaverne i fritidsjobbet, eller om man kan begå sig socialt med kollegerne. Handicapkompenserende ordninger bevilges via jobcentret.
Zander Holm Sandberg, 16 år, blind
”Da jeg var 14 år, omdelte jeg reklamer ca. en time hver uge. Min mor kørte og satte mig af ved postkasserne, så jeg kunne gå ind med reklamerne. Det var svært, hvis der stod noget foran postkasserne. Jeg kan anbefale andre at tage et fritidsjob, for så kommer man ud og sidder ikke foran computeren hele dagen. I dag går jeg i 9. klasse på Synscenter Refsnæs og streamer musik som DJ på Twitch under navnet ’Blinde dj Zander’. Jeg tager også ud på betalte jobs og vil det gerne endnu mere.”
Anna-Josephine Hope, 23 år, svagsynet
”Da jeg gik i 9. klasse arbejdede jeg 2 timer om ugen i Rema1000. Det var mig selv, som ville have et fritidsjob, og mine forældre fandt det gennem nogle, de kendte. Jeg rengjorde indkøbskurve og sørgede for, at der var pænt ved indgangen. Jeg klarede mig selv på jobbet ved at få at blive introduceret til opgaverne. Butikschefen lagde stor vægt på det sociale og hjalp, men jeg kunne godt føle mig lidt alene, fordi jeg f.eks. ikke kunne sidde i kassen.”
Mathias Falk, 14 år, svagsynet
”Jeg omdeler reklamer i et fast område med de samme vejnavne en gang i ugen. Det er beregnet til at tage 2 timer, og jeg bruger ca. 3 timer på det. Jeg tjener ca. 500 kr. om måneden. I den første uge fik jeg hjælp af min mor og søster til at lære ruten at kende. I dag klarer jeg det selv og går rundt iført gul vest. Det kan godt være udfordrende, hvis folk skriver med småt, at de ikke vil have reklamer, eller hvis jeg får min rutebeskrivelse med små bogstaver. Så bruger jeg min iPhone til at forstørre teksten.”
Maria-Louise Lundqvist, 27 år, blind
”Jeg sang i kor som 7-årig, der gav lidt lommepenge. Mit første fritidsjob var som hjælpetræner til goalball, da jeg fyldte 13. Jeg har også haft fritidsjob i Mødrehjælpen med fundraising via telefon og mail. Senere deltog jeg også i møder og indgik aftaler med sponsorer. Min største udfordring var en indre usikkerhed på, om jeg kunne klare opgaverne, så jeg brugte meget tid på at forberede mig. Der var problemer med mine IT-hjælpemidler, da IT-systemet blev opgraderet, men min chef ordnede det. Ellers fik jeg ikke
hjælp, og det var vigtigt for mig at klare mig selv.”