Ny teknologi scanner info på lang afstand

NaviLens ligner QR-koder men kan aflæse skilte og informationer, uden at man behøver vide præcis hvor de befinder sig. Så kan mennesker med synsnedsættelse bedre navigere på egen hånd

Af Birgit Christensen, leder af Hjælpemiddeludstillingen IBOS, bragt i Øjensynligt nr. 2 2022

Det vil være nervepirrende for de fleste at lande på en spansk metrostation uden fuldt syn og skulle finde spor 4 – også selvom der faktisk er skilte med stor skrift eller punkt, for som førstegangsbesøgende ved man jo ikke, hvor informationerne gemmer sig.

Det råder en ny teknologi, NaviLens, bod på. Ved hjælp af koder dannet ud fra farvede firkanter med høj kontrast på sort baggrund kan en app på telefonen på mange meters afstand markere, om der er informationer i nærheden og endda oversætte dem til dansk.

QR og beacons
I de senere år er der kommet flere løsninger, som hjælper mennesker med synsnedsættelse til at finde rundt på ukendte steder.

QR-koder har f.eks. været brugt i en årrække, men de kræver, at man ved, hvor de findes i området, så man kan opsøge dem. Et andet bud er apps der aflæser opsatte Bluetooth-beacons og via VoiceOver-funktionen på en smartphone læser skiltenes informationer op.

Bluetooth-senderne er imidlertid lidt ustyrlige og sender signaler i alle retninger, så man kan risikere f.eks. at fange informationer fra et rum på den anden side af en væg eller mur, som man egentlig ikke skal bruge. Teknologien egner sig derfor bedst til ’talende skilte’ frem for retningsbestemt information.

Farverige koder guider
Nu har det spanske firma, NaviLens, raffineret teknologien, så man med kameraet på sin smartphone kan scanne deres koder på lang afstand uden at vide præcis, hvor de befinder sig.

Teknologien tager udgangspunkt i logikken bag QR, men bruger grafiske skilte med sorte, blå, gule og røde firkanter, som tilsammen danner unikke koder. Koderne kan printes, så de fylder det meste af et A4ark og derfor aflæses og give informationer på op til 12 meters afstand, i en vinkel på op til 160 grader og under alle lysforhold.

Man skal installere den gratis, tilhørende app NaviLens på sin telefon, aktivere den og så blot holde den op foran sig. Når telefonen ’ser’ en NaviLens-kode, giver den lyd og vibrerer, så man ved, at der er informationer i nærheden, hvorefter man får at vide, hvilken information koden indeholder, hvor lang afstand der er til koden og blive guidet hen til informationen ved hjælp af lyd og et visuelt interface. Er man i udlandet, kan informationerne også oversættes til dansk via Google Translate.

I metro og supermarkedet
NaviLens bliver allerede brugt på metrostationer i Spanien, så hvis man skal finde det her spor 4 i metroen i Madrid eller Barcelona, kan NaviLens fortælle, om man skal gå ligeud, til højre eller venstre afhængig af, hvor man står. NaviLens kan nemlig kodes, så man får forskellige informationer afhængig af, hvilken side man aflæser dem fra.

Siden januar 2022 har der også været NaviLenskoder på Kellogs morgenmadsprodukt Special K, så man kan finde det på hylden i supermarkedet og få læst op, hvilke ingredienser der er i.

For dig selv
Som institution eller arbejdsplads kan man også bruge NaviLens og købe adgang til selv at lægge informationer ind om f.eks. hvornår receptionen har åben, hvad menuen er i kantinen, eller hvor møderum, toiletter og elevatorer befinder sig. På IBOS er vi i gang med at lave vores egne koder til skiltning, og Kommunikationscenter Region Hovedstaden gør det samme på deres nye afdeling KCX i Ballerup.

Som privatperson kan man også bruge NaviLens-koder f.eks. til at få besked om, hvor krukken med paprika eller rosmarin befinder sig på hylden hjemme i køkkenet og dele informationen med op til 4 personer. Man kan også bruge NaviLens til at give informationer, man selv har brug for f.eks. på et hotel, hvor man gerne vil kunne finde op på sit værelse eller ned i receptionen på egen hånd.

Det kræver, at man fra app’en bestiller en kode til udprint, der giver adgang til at lave ruter, hvorefter man aktiverer sin ruteoptagelse via NaviLens-koden, går ruten f.eks. med en ledsager med sin telefon foran sig og kameraet rettet fremad, gemmer og navngiver ruten. Fremover kan man så afspille optagelsen og blive guidet på ruten.

PRØV DET SELV
Download app’en ’Navilens’ og gå på www.navilens.com for gratis at få to ’skiltepakker’ med koder, som ikke kan redigeres men bruges på en skole og i en ’organisation’. I app’en ’Navilens’ kan du også bestille et sæt med tomme koder, til at printe ud og mærke ting op med i dit hjem. Det kræver adgang til en farveprinter.

Kontakt Birgit Christensen på [email protected], hvis du har spørgsmål om NaviLens.

Christian Gravgaard
Christian Gravgaard
Christian er bestyrelsesmedlem i LFBS og har lille Theo, der er født med nedsat syn og har CHARGE syndrom. Ved siden af sit arbejde med LFBS, er han selvstændig inden for IT