Projekt finder tilgængelige naturoplevelser

’Natur for alle’ under Videnscenter for Handicap er i gang med at kortlægge og formidle naturoplevelser med plads til mennesker med handicap.

Af Annette Haugaard, redaktør, bragt i Øjensynligt nr. 1 2023

Foto: Marine Gastineau

Østerstrand i Fredericia er en af flere steder i naturen, der er særligt velegnet for mennesker med nedsat syn, og som derfor med i puljen af mulige ruter, der skal beskrives på www.udinaturen.dk.

Her er Videnscenter for Handicap sammen med Naturstyrelsen ved at skabe et digitalt overblik over, hvor man kan finde tilgængelige naturoplevelser for mennesker med handicap. Et overblik der bliver offentliggjort i efteråret 2023.

”Vi ved, at mennesker med handicap drømmer om at være mere i naturen, men alt for
mange oplever, at det er kompliceret, fordi omgivelserne er svære at begå sig i. Det vil vi
gerne ændre på,” siger Lærke Falstaff, der er projektleder på ’Natur for alle’.

Brugerne er eksperter i egne behov

Projekt ’Natur for alle’ dækker alle typer handicap, og derfor kan et tilgængeligt sted i naturen være mange ting. Det kan være brede stier til kørestole eller enkle, overskuelige ruter, hvor man kan føle sig tryg og sikker med et synshandicap. De steder leder Videnscenter for Handicap efter ved hjælp af brugerne selv, forklarer Lærke Falstaff.

”Brugerne er eksperter i deres egne behov, så deres input er helt afgørende.”

’Natur for Alle’ har gennem det seneste år været i dialog med Dansk Blindesamfund. Her
samarbejder de om at udvælge særlige steder til at lave rutebeskrivelser og synstolkning, så mennesker med synshandicap får lettere ved at finde egnede naturoplevelser.

”Rutebeskrivelserne og synstolkningerne skal hjælpe til, at man kan søge informationer om
ruter og hjemmefra sætte sig ind i, hvor man skal hen, så man får mere mod på at tage ud og nyde naturen alene eller sammen med venner og familie. Så hvis man kender til gode og tilgængelige naturoplevelser for mennesker med synshandicap, er vi meget interesserede i at få input,” siger Lærke Falstaff.

Frivillige frontløbere inspirerer andre

En del af ’Natur for alle’ er også gruppen af frivillige frontløbere. Det er personer med
handicap, der inspirerer ligesindede til at bruge naturen.

”Frontløberne deler ud af deres naturoplevelser og er med til at sætte fokus på, at
det er muligt at nyde naturen, selvom man har et handicap. Vi har endnu ingen frontløbere med synshandicap, så tøv ikke med at kontakte os, hvis det kunne være dig,” siger Lærke Falstaff.

Alder er ingen hindring for at blive frontløber i ’Natur for alle’. Den yngste frontløber er 10 år, og flere deltager sammen med deres forældre.

”Der er altid plads til børn og unge som frontløbere, for naturen er en oplagt fællesoplevelse for familier.”


FÅ MERE AT VIDE

’Natur for alle’ er et samarbejde mellem DH, Friluftsrådet, SUMH og Videnscenter om handicap og er støttet af AAGE V. JENSEN NATURFOND og Friluftsrådets Udlodningsmidler. Projektet løber frem til maj 2024. Læs mere på https://
videnomhandicap.dk/projekter/projektside-natur-for-alle/
eller følg projektet på
Instagram: @natur_for_alle. Du er også velkommen til at kontakte projektleder
Lærke Falstaff på [email protected] og tlf. 92825094

Annette Haugaard
Annette Haugaardhttps://annettehaugaard.dk/
Annette Haugaard er redaktør af Øjensynligt og uddannet journalist og BA i pædagogik. Hun har tidligere arbejdet på bl.a. IBOS og er i dag deltidsansat i SUMH. Derudover har hun eget firma med opgaver inden for fagjournalistik, kommunikation og undervisning om pædagogik, læring, børn, unge og mennesker i udsatte positioner.