Søren Jensen guider dig til tilgængelige fjernsynsproducenter og streamingtjenester
Af Søren Jensen, ejer af V.I. Data
Ah, det er endelig tid til at slå sig ned i sofaen eller på værelset og se tv eller film, men hvis du er blind, møder du måske også en række benspænd. Alverdens indbyggede funktioner, apps og store menuer har nemlig gjort det mere besværligt at bruge et tv som blind, men heldigvis er der også løsninger.
Samsung og Panasonic
Samsungs tv er det, jeg har bedst erfaringer med. Det er på dansk, kører utrolig stabilt og fungerer med alle indbyggede funktioner. Samsung har en skærmlæser på deres smart-tv kaldet ’stemmeguide’, der læser alle menuer og tekst på skærmen højt, så man kan navigere rundt uden problemer som blind og selv ko-figurere tv’et uden hjælp fra en seende. Der er også en stemmeguide på alle Samsungs smart-tv fra serie 6 og frem.
Du slår stemmeguiden til og fra ved at holde volumenknappen inde og åbne tilgængelighedsmenuen. I det første menupunkt finder du stemmeguiden og trykker OK på fjernbetjeningen. Hvis stemmeguiden er slået fra, taler tilgængelighedsmenuen stadig, så man som blind selv kan slå den til igen. Samsungs smart-tv har også forstørrelse til gavn for svagsynede.
Panasonic har også tilgængelighedsfunktioner i nogle af deres tv og en skærmlæser, men den er desværre meget begrænset i forhold til Samsungs. Panasonics skærmlæser kan kun læse, hvilken kanal man vælger, hvad der bliver sendt lige nu og programguiden for den valgte kanal. Den kan ikke læse tv’ets menuer, og man kan ikke selv slå skærmlæserfunktionen til og fra som blind. Ellers er skærmlæser-funktionen på Panasonics tv meget stabil og på dansk.
Apple-tv er et godt køb
Der findes efterhånden rigtig mange streamingtjenester i Danmark. Nogle er fuldt tilgængelige, andre kun delvist.
Et Apple-tv er et godt køb, for mange streamingtjenester er mere tilgængelige der end diverse apps og hjemmesider. Derudover fungerer mange streamingtjenester ens på Apple-tv.
Et Apple-tv er en lille firkantet boks, man tilslutter til sit tv. Den kan streame indhold fra diverse tjenester, man kan leje film, høre musik, få indholdet på sin telefon vist på tv’et og meget mere.
DR, TV2 Play og Netflix
På DRs hjemmeside og app kan man gratis streame indholdet fra hele deres arkiv og se live-tv fra alle kanaler. DR har for nylig forbedret tilgængeligheden på deres hjemmeside, så den fungerer med skærmlæsere.
DRs app til mobiltelefoner fungerer også med skærmlæsere, og det samme gør deres app t i l Apple-tv.
Derudover har DR lavet tilgængeligheds-funktioner i deres streamingtjeneste, som kan slås til og fra efter behov. Det er f.eks. oplæsning af undertekster, synstolkning på udvalgte udsendelser og tegnsprog for døve.
TV2 Play fungerer nogenlunde, alt efter hvilken platform man bruger. Deres hjemmeside og app er okay, men der er plads til forbedringer. Efter min mening fungerer deres app til Apple-tv bedre. TV2 Play tilbyder ingen tilgængelighedsfunktioner endnu.
Netflix har været fuldt tilgængelig på alle platforme i flere år. De tilbyder synstolkning på engelsk, har synstolket serier på dansk og tilbyder mange tv-serier og film med dansk tale som et ekstra lydspor.
Dansk Filmskat, D Play og Viaplay
Dansk Filmskat er en tjeneste, der kan anbefales, hvis man er til gamle danske film. Jeg har kun erfaringer med deres app til Apple-tv, og den fungerer fint. Dansk Filmskat tilbyder ingen tilgængelighedsfunktioner. D Play og Viaplay er også værd at overveje. Jeg har ikke gode erfaringer med hverken deres hjemmeside eller app til iPhone, men deres app til Apple-tv kan bruges. D Play og Viaplay tilbyder ikke tilgængelighedsfunktioner.