Varm sommer med lunken tilgængelighed

Festivaler er uoverskuelige og klatring overraskende nemt, viser DBSU-undersøgelse af, hvordan synshandicappede kan bruge populære sommeraktiviteter.

Af Annette Haugaard, redaktør Øjensynligt, bragt i blad nr. 3, 2018

”Det står ikke særlig godt til, men det er mere positivt end forventet,” siger DBSU’s kasserer Gustav Kallan om foreningens miniundersøgelse af tilgængelighed i sommerlandet.

Det er første gang DBSU har spurgt, hvad folk mener om synshandicappedes brug af populære feriesteder og forlystelser. Undersøgelsen er hverken stor eller videnskabelig men giver indblik i, hvad 15 personer svarede på et spørgeskema og andre skrev til på Facebook.

”Vi vil gerne i dialog for at skabe større tilgængelighed, men det kræver, at vi har præcis viden om problemerne, så jeg vil opfordre flere til at deltage i vores fremtidige undersøgelser,” siger Gustav Kallan.

Forlystelser på næsten lige vilkår
Tivoli, Legoland, Bonbonland, Djurs Sommerland, Tivoli Friheden, Kragerup Go High, Gorilla Park i Svendborg, Rønbjerg Feriecenter, Fregatten Jylland, Roskilde Festival, Skarø Festival og to strande er anmeldt af brugerne. På en skala fra 1 til 5 vurderer de aktiviteterne, adgangsforhold og hjemmesiden, og de fleste steder får karakteren 2, som betyder god. Men der er store forskelle.

”I forlystelsesparker kan synshandicappede være med til mange aktiviteter på relativt lige vilkår. Når man først sidder i en karrusel eller rutsjebane, har man nogenlunde samme oplevelse som andre. Men stederne er generelt ret store, og udfordringen er at finde rundt imellem aktiviteterne og mange mennesker. Det kræver typisk hjælp fra seende,” siger Gustav Kallan.

Forlystelsesparkernes hjemmesider er også langt fra tilgængelige.

”Det digitale halter gevaldigt. Mange webfunktioner kan ikke bruges, og det er svært at finde ud af noget så simpelt som, hvornår har stedet åben, og hvad koster det.”

Musikfestival er drøm og mareridt
Flere dage med musik, øl og gode venner står højt på unges ønskeseddel, men det afskrækker at skulle begå sig uden syn blandt fulde, der vælter rundt i støv, tis og teltpæle.

”Musikfestivaler er det flest drømmer om og frygter mest. Sagt lidt i sjov er det nærmest en del af dannelsen for unge, fordi man gerne vil opleve og snakke med om det, andre unge bruger sommeren på. Men festivaler er totalt uoverskuelige. Der er ingen ledelinjer, og det værste mareridt er at stå helt alene midt på pladsen uden at kunne finde vej.”

De fleste festivaler giver adgang for ledsagere, og Gustav Kallan vurderer, at de er bedst egnede sammen med seende venner, man har 100 procent tillid til.

”Hvis man tager af sted, må man håbe på det bedste og være parat til at tage nogle slag. Men man skal have nogen med, som kan vejlede en, og som man stoler fuldstændig på også midt i festen.”

DBSU er allerede i dialog med Roskilde Festivalen om at øge tilgængeligheden.

1: Sikker klatring i højderne
Klatreture i høje træer mange meter over jorden kunne også lyde som et mareridt, men DBSUs undersøgelse viser, at netop den aktivitet er meget tilgængelig.

”Tilbagemeldingerne er, at det er let og sikkert, fordi man er spændt fast og kan orientere sig via tov og wirer på banen,” siger Gustav Kallan. Ligesom i forlystelsesparker kan det dog være svært at komme fra bane til bane som synshandicappet, men klatrestederne har ofte færre gæster, og hjælpen er stor.

”Instruktørerne er meget hjælpsomme, og mange steder må man også have ledsager med. Klatring er en klar vinder af tilgængelighedstesten, og det er en fed måde at bruge sin krop og prøve grænser af på samme vilkår som seende.”

2. Børnevenligt Tante Andantes Hus
Udklædte voksne, workshop med sange og fortællinger, ridetur på Pippis hest, købmandsbutik, bordfodbold, dukketeater og instrumenter gør Tante Andantes hus i Lemvig godt for børn, vurderer familien Larsen fra Ikast med drenge på 2 og 4 år. Huset er lille, overskueligt og har så mange rum, at gæsterne kan fordele sig. Det giver ro til fordybelse i eget tempo.

3: God Gorilla Park i Svendborg
En fantastisk oplevelse, hvor man virkelig får afprøvet sine grænser. Sådan siger Marlene Dahl om Gorilla Park i Svendborg, som hun har besøgt med sin 11-årige søn, der er blind. Gorilla Park har 8 klatrebaner i træerne med forskellig sværhedsgrad. Marlene Dahls søn kunne selv klare aktiviteterne ved at føle sig frem langs wirerne, men han havde brug for hjælp til at finde fra bane til bane. Marlene Dahl vurderer dog, at Gorilla Park kræver, at man ”tør kaste sig lidt ud i ingenting!”

4: God og dårlig strand
En asfalteret sti fører direkte ud i en træmåtte, så synshandicappede kan komme i vandet fra badebroen og nå frem til både ishus og toiletter uden at vade rundt mellem badegæster, man ikke kan se. Mie Henriksen er begejstret for Kerteminde Sydstrand, der også er let at komme til med bus.

Stranden ved Kalundborg er til gengæld rigtig dårlig. Der er mange sten og små skranter alle vegne, som er svære at navigere i som synshandicappet, lyder vurderingen fra Clara Jensen.

5: Alt er taktilt på Fregatten Jylland
Man kan røre ved alting og f.eks. prøve at binde knob, klatre i master eller sætte sejl, så Fregatten Jylland i Ebeltoft er et hit for synshandicappede, vurderer Gustav Kallan. Skibet fra krigen mod Tyskland i 1864 er langt fra et støvet museum med utilgængelig formidling i glasmontrer. Der er rampe og elevator i skibet.

6: Okay Tivoli i København
Danmarks næstældste forlystelsespark i hovedstaden er okay for synshandicappede. Man får rabat med ledsagerkort og kan prøve mange ting. Men det er besværligt at finde rundt, og der er mange mørke steder og trappetrin, lyder vurderingen fra Rosa Engholm Larsen, der efterlyser bedre skiltning.

LFBS
LFBS
Vores forenings formål er at give de bedst mulige undervisningsmæssige, sociale og medicinske forhold for blinde og svagsynede børn. Vi har fokus på de politiske tiltag, der har indflydelse på blinde og svagsynede børns hverdag og muligheder.